Nyitóoldal | Akadálymentes változat Magyar | English | Deutsch
Magyar Mezőgazdasági Múzeum
Múzeumunk
Gyűjteményünk
Adattár
Állandó kiállitások
Időszaki kiállitások
Események
Múzeumpedagógia
Könyvtár
Georgikon Majormúzeum

Információk
Információk
Szolgáltatások
Sajtószoba
Vendégkönyv
Partnereink
Archivum

Képgalériák
Múzeumi értesitő
Zöld Óvoda
Gyereksarok
   

XVI. Betlehemi jászol kiállítás (2009. december 10.- 2010. január 17.)

A tárlat alkalmával bemutatásra kerülő alkotások Jézus születéséhez kapcsolódnak: a betlehemi jelenetet ábrázolják, illetve felelevenítik a betlehemezés hagyományát.

Virágos MadonnaA Magyar Kézművességért Alapítvány által kiírt pályázatra idén is különböző művészeti ágak képviselői jelentkeztek: művészi kézművesek, népművészek, képző- és iparművészek, amatőrök egyaránt jelentkeznek, és a kiállítók között minden évben örömmel találkozhatunk határon túli magyar alkotókkal is. A pályázók között hivatásos alkotók, Népi Iparművészek, A Népművészet Mestere címmel rendelkező kézművesek; az amatőrök között óvodások, diákok, óvónők, pedagógusok, fogyatékkal élő emberek, nyugdíjasok és olyan új alkotók is bemutatkoznak, akik a felhívást olvasva kezdtek betlehem-készítésbe. Évről évre megnyugtató látni, hogy az érdeklődés nem csökken, a pályázat résztvevőinek száma minden évben kétszáz körül mozog.

A pályázati anyagot a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus, a Hagyományok Háza és a Budai Ciszterci Szent Imre Plébánia képviselőiből álló zsűri válogatja és minősíti, az ő javaslatuk alapján kerülnek díjazásra a legszebb, legötletesebb pályamunkák. A kiállítás anyagáról az Alapítvány 2002 óta minden évben háromnyelvű színes fotóalbumot jelentet meg.

A tárlat alkalmával bemutatásra kerülő alkotások mind Jézus születéséhez kapcsolódnak: a betlehemi jelenetet vagy annak szereplőit ábrázolják, a felelevenítik a betlehemezés hagyományát, illetve az advent, a karácsonyi ünnepkör tárgyai és díszítő elemei is megjelennek. A kiállításra kerülő munkák természetes alapanyagok (többek között fa, agyag, csuhé, szalma, gyékény, vessző, termények, textil, bőr, papír, fémek, üveg, kő, mézeskalács) felhasználásával, különböző technikák (pl. faragás, kerámia-formázás, csuhé-, szalma- és vesszőfonás, szövés, hímzés, foltvarrás, nemezelés, batikolás, faintarzia-készítés, tűzzománcozás, ikon- és olajfestés, gravírozás, hajtogatás stb.) alkalmazásával készülnek.

Tekintse meg galériánkat!Az alapítványról bővebben: www.amka.eoldal.hu
Információ: Gergely Imre, titkár 06 30 394-6010

Nyitva tartás: kedd-péntek 10-16 óráig, szombat-vasárnap 10-17 óráig, hétfő szünnap
Belépőjegy árak: felnőtt 600 Ft, gyermek és nyugdíjas 300 Ft (Külön belépőjegy váltása nem szükséges.)

Az illusztrációs képek a XV. Betlehemi Jászol kiállítás alkalmával készültek.

 MMGMK szekhely WEBSITE LABLEC.jpg

 Földművelésügyi Minisztérium