Nyitóoldal | Akadálymentes változat Magyar | English | Deutsch
Magyar Mezőgazdasági Múzeum
Múzeumunk
Gyűjteményünk
Adattár
Állandó kiállitások
Időszaki kiállitások
Események
Múzeumpedagógia
Könyvtár
Georgikon Majormúzeum

Információk
Információk
Szolgáltatások
Sajtószoba
Vendégkönyv
Partnereink
Archivum

Képgalériák
Múzeumi értesitő
Zöld Óvoda
Gyereksarok
   

Optikai illúziók. Fedezzük fel az agy és a szem titkait! – Interaktív kiállítás (2012. március 3.- április 15.)

Megszokhattuk, hogy azt tartjuk igaznak, amit látunk. Mégsem hihetünk mindig a szemünknek, mert néha cserbenhagyhat a legélesebb szempár is…

Optikai illúziók

Vagy csak az agyunk űz tréfát velünk? A kiállítás a káprázatok, a tévedések és megtévesztések, azaz az optikai illúziók lebilincselő világából kínál ízelítőt. Megmutatjuk a szem felépítését, elmagyarázzuk a látás folyamatát, és arra is választ keresünk, mikor és legfőképp miért csap be minket a szemünk. Optikai illúziók réges-régóta ismeretesek, meglepően sok helyütt alkalmazták és alkalmazzák őket ma is. A természetben sokszor élet-halál kérdése, hogy létrejön-e az illúzió, máskor művészi kifejezőeszköz vagy érdekes játék a színekkel és a formákkal.

 

A különleges kiállítás 700 m²-en, játékkal és ajándékkal is várja a látogatókat. Belépéskor vendégeink játéklapot kapnak, melyen érdekes fejtörőket oldhatnak meg!

A látás folyamata
A LÁTÁS FOLYAMATA
Az érzékelésben az embernél a látásé a főszerep. A látás igen összetett folyamat, melyben bár a szem fogadja az ingert, a munka oroszlánrészét az agy végzi. Ennek titkaiba is bepillantunk.

Mimikri
MIMIKRI
Az álcázás mestereit sokszor nem könnyű észrevenni, de mi bemutatunk néhányat közülük. Az állatok és növények között vannak olyan „trükkmesterek", akik párt keresnek így, mások prédára lesnek vagy éppen a ragadozókat ijesztik el.

Művészet és illózió
MŰVÉSZET ÉS ILLÚZIÓ
A képzőművészet évezredek óta él az illúziók játékával. Elsőként a művészek kísérleteztek a káprázat erejével, a lehetetlen és a lehetséges határait próbára tevő alkotásokkal. Kiállításunk ízelítőt ad e műalkotásokból is.

Mindennapi élet
MINDENNAPI ÉLET
Akármerre is járunk, lépten-nyomon illúziók áldozatai vagyunk nap mint nap. A természeti jelenségek, a divat, a reklámok, a katonai álcázások, de még az égbolton fénylő Hold is újabb és újabb optikai illúzióval csapja be látásunkat.

Érzékcsalódások
ÉRZÉKCSALÓDÁSOK
Egyszerűnek tűnik, mégis lehetetlen: elkészíthetetlen tárgyak, apró dobozba zárt végtelen, mozdulatlan, mégis vibráló-mozgó karikák, örökké minket néző kép - ilyenkor káprázik a szem és megtorpan az agy.

A 3D története
A 3D TÖRTÉNETE
Régóta foglalkoztatja a kutatókat, hogyan lehet térbeli képeket készíteni. Ennek az útnak pár fontos állomását mutatjuk be, a sztereoszkóptól a hologramig. Néhány klasszikus szerkezetet látogatóink is kipróbálhatnak.


A kiállítás nyitva tartása: naponta 10-17 óráig, hétfő szünnap (április 9-én, húsvét hétfőn nyitva)

Belépőjegy árak:
felnőtt: 1450 Ft, gyermek (3-14 éves korig): 1250 Ft, csoportos (óvodai és iskolai csoportok részére): 790 Ft, családi jegy (2 felnőtt és 2-3 gyermek részére): 4950 Ft
A belépőjeggyel a múzeum összes állandó és időszaki kiállítása (a Húsvét 2012 - Tavaszköszöntő kiállítás is)megtekinthető.

Csoportok számára bejelentkezés: 06/1-422-0765 vagy 06/1-363-2711
Befogadó nyilatkozat letöltése minimum 10 fős iskolai csoportok részére MÁV-val történő díjmentes utazáshoz: itt
Az óvodai és iskolai csoportok utazási kedvezményeik igénybevételének feltételeiről a MÁV információs vonalán, a 06 1 444 44 99-es telefonszámon lehet érdeklődni.

A kiállítás az F Exhibition szervezésében valósul meg.

 MMGMK szekhely WEBSITE LABLEC.jpg

 Földművelésügyi Minisztérium