Nyitóoldal | Akadálymentes változat Magyar | English | Deutsch
Magyar Mezőgazdasági Múzeum
Múzeumunk
Gyűjteményünk
Adattár
Állandó kiállitások
Időszaki kiállitások
Események
Múzeumpedagógia
Könyvtár
Georgikon Majormúzeum

Információk
Információk
Szolgáltatások
Sajtószoba
Vendégkönyv
Partnereink
Archivum

Képgalériák
Múzeumi értesitő
Zöld Óvoda
Gyereksarok
   

Az idő birodalma – Meghökkentő történetek és jelenségek (2014. március 16. – április 27.)

A Magyar Mezőgazdasági Múzeumban nyíló, új interaktív kiállítás az idő titokzatos természetét, meglepő jelenségeit és rejtett összefüggéseit tárja a látogatók elé.

Az idő születése c. kiállítás plakátja„Most!" - mire kimondtuk a szót, a jelen máris múltba fordult. Az idő egyik alapvető fogalmunk, jelentését leírni, meghatározni mégsem egyszerű, bár hatását mindennap tapasztaljuk: emlékezünk a múltra, tervezzük a jövőt, a szervezetünkben ketyegő óra szerint ébredünk, álmosodunk el, vagy tör ránk az éhség.

A Magyar Mezőgazdasági Múzeumban nyíló, új kiállítás az idő titokzatos természetét, világot mozgató törvényszerűségeit, meghökkentő jelenségeit és rejtett összefüggéseit tárja a látogatók elé. A kiállítás és játék során kiderül, hogyan érzékeljük az időt, lehetséges-e az időutazás, hogy képesek vagyunk-e megállítani az idő múlását, vagy megfordítani azt.

Megtudhatjuk továbbá, milyen ritmus szerint „működnek" az élőlények, és miként befolyásolják a körülmények az időérzékünket, ahogy arra is választ kapunk, mi az összefüggés az ágyúdörgés és az idő múlása között, miért jár az óramutató az általunk megszokott irányba, vagy mi minden szolgálhat az idő mérésére - az égitestek mozgása vagy a virágóra.

A 700 m2-en elterülő, látványos kiállítás rengeteg felfedeznivalóval és ajándékkal várja a látogatókat. Belépéskor a vendégek játéklapot kapnak, melyen fejtörőket oldhatnak meg.

Az interaktív kiállítás és játék 2014. március 16-tól április 27-ig várja az érdeklődőket a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban, a Vajdahunyadvárban.

Az idő születése

Idő, energia és anyag: az univerzum létének, keletkezésének kérdését a tudósok e három elvont fogalom révén magyarázzák. Ahogy az anyagot, az időt is csapdába lehet ejteni, a fekete lyukakból egyik sem szabadulhat.

Ritmus

Mindegyik élőlényben parányi óraművek serege dolgozik: a szív dobog, a sejtek osztódnak, az izmok feszülnek és elernyednek a maguk üteme szerint. Valamennyi élőlény életét saját belső órája irányítja.

Időérzékelés

Ahogy az ember evolúciója során egyre összetettebb gondolatokra volt képes, úgy finomodott az időszemlélete is. A múltról, a jövőről való elvont gondolkodás, az idő múlásával összefüggő tények felismerése - ezek a képességek hosszú fejlődés eredményei.

Az idő felosztása és mérése

Tűz, víz, homok, Hold, Nap: a modern technika előtt az ember minden kínálkozó lehetőséget megragadott, hogy természeti jelenségek segítségével mérje az időt, számlálja a perceket, órákat és napokat.

Játék az idővel

A múltra emlékezünk, az emlékekkel játszhatunk, próbára tehetjük időérzékünket, megfigyelőképességünket, reakcióink gyorsaságát. Kiállításunkon a látogatók az idő játékos oldalával is megismerkedhetnek.

Relatív idő

Milyen formával jeleníthető meg az idő? Egy irányban halad, vagy sok, egymástól független jelen zajlik egyszerre? Megállítható-e, visszafordítható-e az időfolyam? Ezek a kérdések a legnagyobb fizikusokat éppúgy foglalkoztatták, mint a filozófusokat vagy az írókat és költőket.

Helyszín: Magyar Mezőgazdasági Múzeum, Városliget, Vajdahunyadvár
Nyitva tartás: hétfő zárva, kedd-vasárnap 10-17 óráig (április 21-én, húsvéthétfőn - nyitva).
Belépőjegy árak: felnőtt 1550 Ft, gyermek (3-14 éves korig) és nyugdíjas (62 éves kortól) 1350 Ft, csoportos (minimum 10 fős óvodai és iskolai csoport) 890 Ft, családi (2 felnőtt és 2-3 gyermek) 5350 Ft
A belépőjeggyel a múzeum összes állandó és időszaki kiállítása is megtekinthető.

Csoportok bejelentkezése és információ: 06 1 422 0765 vagy 06 1 363 2711

A 2013. április 1-jétől érvénybe lépett fogadó nyilatkozat letöltése minimum 10 fős iskolai csoportok részére MÁV-val történő díjmentes utazáshoz: itt. Kérjük, hogy az 1. pontban tüntessék fel az iskola fax számát is, valamint a 6. pontját ne töltsék ki, ne pecsételjék le, és ne írják alá! Ez a fogadó félre, vagyis a múzeumra vonatkozik. (A diákok névsorát tartalmazó mellékletet nem kell a múzeumnak elküldeni!) Az óvodai és iskolai csoportok utazási kedvezményei igénybevételének feltételeiről, annak változásáról a MÁV információs vonalán, a 06 1 444 44 99-es számon lehet érdeklődni.

A kiállítás az f exhibition szervezésében valósul meg.

 

Galéria

 MMGMK szekhely WEBSITE LABLEC.jpg

 Földművelésügyi Minisztérium