Nyitóoldal | Akadálymentes változat Magyar | English | Deutsch
Magyar Mezőgazdasági Múzeum
Múzeumunk
Gyűjteményünk
Adattár
Állandó kiállitások
Időszaki kiállitások
Események
Múzeumpedagógia
Könyvtár
Georgikon Majormúzeum

Információk
Információk
Szolgáltatások
Sajtószoba
Vendégkönyv
Partnereink
Archivum

Képgalériák
Múzeumi értesitő
Zöld Óvoda
Gyereksarok
   

Érték a talpad alatt – időszaki kiállítás a talaj nemzetközi éve alkalmából

 

A termőtalaj lényegesen több mint a növények élőhelye. Sokoldalú szerepére, védelmének, megőrzésének fontosságára hívja fel a figyelmet kiállításunk.

„Egészséges talajokat az egészséges életért" - ezzel a jelmondattal indult útjára a Talajok Nemzetközi Éve. 2015-öt az ENSZ 68. Közgyűlése nyilvánította a Talajok Nemzetközi Évének, december 5-ét pedig a Talaj Világnapjának. A kezdeményezéshez hazánkban a Földművelésügyi Minisztérium és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal is csatlakozott. A rendezvénysorozat fő célja, hogy tudatosítsa mindenkiben a talaj alapvető szerepét az élelmiszerbiztonságban, a fenntartható fejlődésben, az éghajlatváltozás hatásainak enyhítésében és nem utolsósorban az emberi életben.

ertek_a_talpad_alatt.jpg

Az élelmiszerlánc első láncszeme a talaj, ételeink 95%-a a talajból származik. Csak az egészséges talaj tud egészséges táplálékot szolgáltatni. A növények nem kizárólag élelmiszereink, hanem gépeink, autóink üzemanyagának, ruházatunkhoz használt textíliáknak (például gyapot, len), állataink takarmányának vagy gyógyszereink (gyógynövények) alapjául is szolgálhatnak.

  

Talajpusztulás természetes körülmények között is előfordul, de a káros emberi tevékenység nagymértékben felgyorsíthatja azt. Az ipari terjeszkedés és a gazdaság számos ágazata által támasztott növekvő területigény következtében az ország termőterülete rohamosan csökken.
A látogatók a kiállítás szerves részét képező interaktív, elsősorban gyerekeknek szóló részeiben játékos formában mérhetik le tudásukat a talajszennyezésről, a különböző talajjavítási módokról vagy a komposztálásról.

„Ne feledd, hogy a talajon nemcsak állsz, hanem élsz is!"
Dr. Stefanovits Pál

A kiállítás látogatható: 2016. április 3-ig
Belépőjegy: a tárlat a múzeum állandó és időszaki kiállításaira szóló belépőjeggyel látogatható

Szabó László
főmuzeológus, kurátor 

 MMGMK szekhely WEBSITE LABLEC.jpg

 Földművelésügyi Minisztérium